inspekcja sanitarna

Jak przejść inspekcję sanitarną i utrzymać restaurację otwartą?

 

‍Jeśli posiadasz restaurację, jest niemal pewne, że w pewnym momencie zostaniesz poddany inspekcji przez sanepid. Inspekcje te są ważne, ponieważ pomagają zapewnić bezpieczeństwo Twoim klientom. Niestety czasem inspekcja może pójść źle i spowodować, że Twój lokal zostanie zmuszony do tymczasowego lub nawet stałego zamknięcia. W tym wpisie będziemy przechodzić przez niektóre podstawowe informacje dotyczące tego, jak i dlaczego restauracje są kontrolowane, jakie kryteria są kontrolowane i jakie kroki możesz podjąć, aby zapewnić, że Twoja restauracja przejdzie kontrolą bez przykrych skutków.

Czym jest inspekcja restauracji?

Inspekcja to proces oceny standardów biznesu w stosunku do zestawu wytycznych. Nie tylko w przypadku restauracji, inspekcje sanitarne mogą być przeprowadzane w wielu różnych rodzajach biznesu. Inspektor zbada Twój biznes od środka i oceni go pod kątem wytycznych rządowych. Jeśli są jakieś obszary wymagające poprawy, inspektor powie ci, co zrobić, aby je naprawić.

Inspekcje przeprowadzane są z wielu powodów. Mogą one obejmować następujące kwestie:

– Aby zapewnić bezpieczeństwo swoim klientom

– Aby chronić reputację swojej firmy

– Aby utrzymać spójny standard we wszystkich firmach

– Aby zapewnić, że wszystkie firmy funkcjonują według tych samych zasad.

Dlaczego restauracje są kontrolowane?

Jak wspomniano powyżej, istnieje wiele powodów, dla których restauracje są kontrolowane. Dla klientów, którzy mogą się zastanawiać, czy restauracje faktycznie są kontrolowane? Odpowiedź brzmi: tak. Inspektorzy regularnie odwiedzają restauracje wszystkich typów i rozmiarów.

Dla klientów ważne jest, aby wiedzieć, że restauracje muszą przestrzegać ścisłych standardów bezpieczeństwa żywności, czystości i higieny. Są one również audytowane pod kątem ich systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, co oznacza, że serwowane jedzenie jest bezpieczne do spożycia.

Dla właścicieli firm ważne jest, aby wiedzieć, że inspekcje sanitarne są przeprowadzane z jakiegoś powodu. Mają one pomóc w sprawniejszym funkcjonowaniu firm i chronić klientów przed szkodami. Mają również za zadanie wyznaczyć standard doskonałości, do którego wszystkie firmy powinny dążyć.

Jakie są najczęstsze naruszenia?

Poniższe naruszenia należą do najczęstszych, które są znajdowane podczas inspekcji sanitarnych. Są to rzeczy, które należy sprawdzić w swojej restauracji, aby inspekcja przebiegła bezproblemowo.

Bezpieczeństwo żywności – Jeśli żywność nie jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze, zwiększa się ryzyko zachorowania. Inspektorzy będą zwracać uwagę na sposób przechowywania żywności przez pracowników. Prawdopodobnie sprawdzą lodówkę i zamrażarkę, a także wszelkie miejsca do przechowywania, takie jak spiżarnia.

Szkolenie w zakresie bezpieczeństwa żywności – Jeśli Twoi pracownicy nie są odpowiednio przeszkoleni w zakresie bezpieczeństwa żywności, mogą przypadkowo narazić na niebezpieczeństwo Twoich klientów. Inspektorzy sprawdzą certyfikaty bezpieczeństwa żywności, a nawet mogą porozmawiać z niektórymi pracownikami, aby upewnić się, że posiadają oni odpowiednią wiedzę.

Czystość kuchni – kuchnie restauracyjne mogą być bardzo zabałaganione, dlatego inspektorzy na pewno sprawdzą ich czystość. Przyjrzą się podłogom, ścianom i innym powierzchniom. Obejrzą również odpływy i instalacje wodno-kanalizacyjne, aby upewnić się, że są czyste.

Higiena osobista – Twoi pracownicy będą sprawdzani pod kątem czystości, ale oczekuje się od nich również sprawdzenia czystości w kuchni.

Jak przejść inspekcję restauracji

Jeśli chcesz przejść inspekcję sanitarną, są pewne rzeczy, do których musisz się upewnić, że twój biznes jest odpowiednio przygotowany. Oto kilka wskazówek, jak przygotować się do inspekcji:

– Dowiedz się, kiedy inspektor sanitarny ma odwiedzić Twój lokal

– Dowiedz się, czego inspektor będzie szukał

– Przygotuj swój personel do inspekcji

– Ustal plan sprzątania

Przeanalizujmy każdy z tych kroków bardziej szczegółowo.

Dowiedz się, kiedy inspektor sanitarny ma wizytę – Jest to najważniejsza informacja, której będziesz potrzebował, aby przygotować się do inspekcji. Kiedy już wiesz, kiedy to nastąpi, możesz upewnić się, że twoi pracownicy są wolni i dostępni, aby tam być.

Dowiedz się, czego będzie szukał inspektor – Wiedza o tym, co inspektor będzie sprawdzał z wyprzedzeniem, pomoże Ci przygotować się do jego wizyty. Możesz sprawdzić w swoim urzędzie, czy mają listę wspólnych naruszeń, na których skupiają się podczas inspekcji.

Przygotuj swoich pracowników do inspekcji – upewnij się, że wiedzą, czego się spodziewać. Jeśli jesteś w stanie to zrobić, możesz powiedzieć swoim pracownikom, na co mają zwracać uwagę podczas inspekcji, a oni mogą pomóc w zapewnieniu, że inspekcja przebiegnie gładko. Jeśli masz pracowników, którzy nie wiedzą, czego się spodziewać, mogą być zbyt nieśmiali, aby zadać inspektorowi pytania lub pomóc mu.

Ustal plan sprzątania – Zanim przybędzie inspektor sanitarny, upewnij się, że wszystko jest gotowe do inspekcji. Dotyczy to żywności, która jest gotowa do podania klientom, jak również wszelkich powierzchni roboczych, urządzeń i innych narzędzi.

Wskazówki jak przejść inspekcję

Podczas inspekcji sanitarnej ważne jest, aby mieć wszystkie narzędzia i powierzchnie gotowe dla inspektora. Łatwo jest zapomnieć o takich rzeczach jak zlewy i toalety. Jednak inspektorzy będą sprawdzać czystość we wszystkich częściach twojej restauracji, więc upewnij się, że wszystko jest przygotowane. Pomocne jest stworzenie planu sprzątania dla twojej restauracji. Możesz go nawet spisać i zrobić z niego listę kontrolną. To zapewni, że nie zapomnisz o żadnym szczególe i pozwoli Ci przygotować restaurację dla inspektora. Po zakończeniu inspekcji możesz użyć tej samej listy kontrolnej, aby ponownie posprzątać swoją restaurację.

Podsumowanie

Inspekcja sanitarna może być stresująca, jednak jeśli podejdziesz do niej spokojnie i odpowiednio się przygotujesz, zwracając uwagę zarówno na restaurację jak i na zespół, to Twoje szanse na jej pozytywne przejście są bardzo wysokie.